Czego warto spróbować w Czechach?

portal gastronomiczny entecafe.pl

Wybierając się w podróż z pewnością zastanawiamy się co regionalnego warto spróbować w miejscu do którego jedziemy. Co regionalnego możemy zjeść w Czechach?

Nakladany Hermelin

Hermelin jest to rodzaj serka, podobny w smaku i wyglądzie do camemberta. W środku kremowy z lekko „puszystą” skórką. Czesi mają w zwyczaju marynować go w oleju, z dodatkiem ostrej papryki, cebuli, czosnku i przypraw. Serek wkłada się z pozostałymi składnikami do słoika, zalewa olejem i odstawia. Są różne szkoły ile powinien się marynować –przepisy podają różne dane: od 1 tygodnia nawet do 5 tygodni. Generalnie zasada jest taka, że im w cieplejszym miejscu stoi słoik tym krócej. Hermelin podawany jest w prawie każdej czeskiej karczmie jako tradycyjna zakąska do piwa. Zazwyczaj kelner przynosi go z czerwoną, ostrą papryczką i cebulą, z którymi się wekował. Hermelin, który przegryzł się z towarzyszami ze słoika ma naprawdę ciekawy smak i wspaniale nadaje się jako przekąska do czeskiego lagera. Jeśli komuś posmakuje w lokalu to niech nie liczy, że nakładany hermelin uda mu się kupić w słoiku w sklepie. Najłatwiej nabyć hermeliny (są w każdym sklepie spożywczym) i samemu zamarynować w domu. Ciekawostka językowa: hermelin znaczy po czesku gronostaj.

Utopenec

Utopence to małe paróweczki typu serdelki lub kiełbaski marynowane w zalewie w octu, wody, cebuli, korniszonów i przypraw – inwencja zależy od preferencji i zasobności lodówki marynującego. Marynatę zagotowuje się a następnie przestudza, kiełbaski przekraja się wzdłuż i zalewa przygotowanym wywarem. Tak przygotowane odstawia się w miejsce o temperaturze pokojowej i po około tygodniu kiełbaski są gotowe do spożycia. Podawane są na zimno i również – jak hermelin – nadają się do spożywania jako zakąska do piwa.

Knedlicki

Knedlicki to rodzaj bułki przygotowywane z mąki pszennej i drożdzy. Bułeczki po zrobieniu kroi się w grube plastry i gotuje na parze. Podawane są zazwyczaj z gulaszem mięsnym lub w tańszych lokalach z czymś co przypomina ketchup. Jako, że są sycącą potrawą traktowane są najczęściej jako danie główne.

Więcej interesujących artykułów o kuchniach świata znajdziesz na http://entecafe.pl/

Specjaliści ds. copywritingu
Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.
Redakcja